Zadatak programiranja

Za automatsko rešavanje problema pomoću računara neophodan je program. Uizradi programa postoje sledeće etape:

  • Određivanje zahteva
  • Projektovanje programa
  • pisanje programa
  • Provera programa

U mnogim delatnostima veoma važan posao je otkrivanje problema i postavka istog. Kada je reš o izradi programa, ova faza je ima posebno značanje, jer je jasno sagledana ideja o problemu koji bi trbalo da se reči automatski pomoću računara, t.j napravljena je postavka problema- uočavaju se zadate veličine i veličine koje treba da se odrede.

Posle dobre postavke problema, sledi faza rešavanja problema- odrediti tražene veličine na osnovu poznatih pri tome koristeći tačne elementarne transformacije.

Da bi rešili problem treba uspostaviti vezu između poznatih veličina i računanja tako da se po strogo definisanom planu dolazi do tražene veličine. Algoritam je konačna i precizno definisana procedura, niz dobro definisanih pravila, kojom se ulazne vrednosti transformišu u izlazne, ili se opisuje izvršavanje nekog postupka. U fazi projektovanja programa, konstrukcija i zapis algoritma zauzima značajno mesto. Postoje dve vrste dijagrama toka:

  • standardni

Датотека:LampFlowchart sr.svg

  • strukturni

Prilikom pisanja programa neophodno je da se vodi računa o komunikacii korisnika sa programom. Kada je pripremljen algoritam i predviđena komunikacija korisnika sa programom, prelazi se na pisanje programa. Jezici koji omogućavaju zapis algoritma radi njegovog funkcionisanja na računar nazivaju se programski jezici. Programi napisani na programskom jeziku nazivaju se izvorni programi i oni nisu razumljivi za računar. Jedini razumljiv jezik za računar je mašinski (osnovna azbuka su 0 i 1). Zato je neophodno prevođenje izvornog programa na mašinski, izvršni program. Sistemski program koji kao ulaz ima izvorni program, a kao izlaz stvara program na mašinskom jeziku, koji kasnije povezivanjem postaje izvršni,  naziva se program prevodilac. Programi prevodioci mogu biti interpreteri i kompajleri (stvaraju izvršni kod, faza prevođenja je odvojena od faze izvršavanja).

Proverom ispravnosti pokazuje se dali za zadate ulazne veličine izvršavanjem programa se dobijaju tražene izlazne.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s