Struktura računara

U širem smislu računar (computer) se definiše i deklariše kao računska mašina.
Češće se, koristi definicija  koja računar definiše kao elektronsku, digitalnu, reprogramabilnu mašinu koja može da obavlja logičko matematičke operacije, unos, obradu i pamćenje podataka. Elektronska znači da osnov građe računara čine elektronske komponente, digitalna da obavlja operacije sa brojevima (digit – broj), reprogramibilna znači da se redosled operacija seb može programirati i menjati.
Univerzalni računar -Fon Nojmanova mašina

U širem smislu računar (computer) se definiše i deklariše kao matematička mašina.
Češće se, koristi nešto uža definicija za specijalnu klasu, koja računar definiše kao elektronsku, digitalnu, reprogramabilnu mašinu koja može da obavlja logičko matematičke operacije, unos, obradu i pamćenje podataka. Elektronska znači da osnov građe računara čine elektronske komponente, digitalna da obavlja operacije sa brojevima (digit – broj), reprogramibilna znači da se redosljed operacija može programirati i mijenjati.
Univerzalni računar – von Nojmanova mašina

Za brisanje

Ova struktura je temelj svim današnjim računarima  i bazira se na FON NEUMANN-ovoj arhitekturi.

Koncept mikroračunara

Koncept modernog PC računara je  osmišljen osamdesetih . godine, a podržava sve relevantne principe von Nojmanove mašine.

PC računar je koncipiran kao jednostavan, univerzalan računar namjenjen za jednog korisnika koji bi na njemu obavljao različite, ali relativno proste poslove unosa i obrade podataka.
PC je predviđen za jednog korisnika (single user), međutim danas sa korištenjem Interneta, više nam nisu na raspolaganju samo resursi našeg računara, već (teoretski) i svih drugih računara na svijetu.

Za brisanje

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s